SUSTAINABLE DESIGN

Tung Chung Swimming Pool Complex, Hong Kong

The aim of the project was to create a fresh and iconic spatial experience for the community. Reflecting its coastal location and function as an aquatic sports venue, the design takes the concept of a seashell resting on the shore. A double-layer PTFE tensioned membrane over a lightweight long-span steel truss system creates an organic and aerodynamic profile.

This tensile membrane acts as a sustainable building envelope, allowing daylight to permeate and suffuse the interior. Its high-albedo nature and low thermal transmission value contributes to maintaining indoor thermal comfort, which is crucial to a naturally-ventilated building in a sub-tropical climate. Sustainable design continues at the perimeter of the indoor pool, where four-metre high transparent roller shutters are located along the poolside at deck level, allowing the prevailing breeze to move across the indoor pool environment
 

SELECTED PROJECTS

Tung Chung Swimming Pool Complex, Hong Kong

The aim of the project was to create a fresh and iconic spatial experience for the community. Reflecting its coastal location and function as an aquatic sports venue, the design takes the concept of a seashell resting on the shore. A double-layer PTFE tensioned membrane over a lightweight long-span steel truss system creates an organic and aerodynamic profile.

This tensile membrane acts as a sustainable building envelope, allowing daylight to permeate and suffuse the interior. Its high-albedo nature and low thermal transmission value contributes to maintaining indoor thermal comfort, which is crucial to a naturally-ventilated building in a sub-tropical climate. Sustainable design continues at the perimeter of the indoor pool, where four-metre high transparent roller shutters are located along the poolside at deck level, allowing the prevailing breeze to move across the indoor pool environment