SUSTAINABLE DESIGN

Dormitory and Facility Extension of United Christian College (Kowloon East), Hong Kong

This extension to the campus of United Christian College (Kowloon East), located in Kwun Tong, embodies two primary concerns for the future and well-being of the college and its students: the efficient and harmonious integration of the new buildings on a tight triangular site, and optimising environmental design to minimise lifecycle costs and maximise the use of natural resources. The new extension provides greater functionality to the college and a stronger identity for the school in the local community, while also reinforcing the “whole-person teaching” and religious vision of the college.

The college extension is located at the school’s south annex, and is designed with three stepped components which accommodate a host of new facilities. The lower block houses a gym and basketball court on the first floor, with changing rooms and an indoor swimming pool below. The ‘tall block’ consists of the warden’s quarters on the topmost floor, dormitories on the third to fifth floors, activity rooms on the first and second floors and a canteen on the ground floor. A third block linking the two primary structures offers a ‘green terrace classroom’ on the second floor, a lecture theatre on the first floor and a chapel and courtyard on the ground floor. The new and old school blocks are connected across three levels to encourage greater interaction between the different users in the school.

Environmental concerns were paramount in the design, and were incorporated in a cost-efficient, holistic and appropriate manner in order to suit the school’s values and the available resources. Passive building design features included natural cross ventilation, enhanced via stack effects and wind catchers with wing walls, which together reduce the need for air conditioning cooling across almost 70 per cent of the gross floor area.
Green roofs and landscaping further help to keep the interiors and exteriors cool, with green coverage amounting to more than half of the site area. Artificial lighting and cooling are also reduced through optimal natural lighting control, using FSC timber external solar shading on the southwest façade and large bay windows on the north side. The building’s orientation and shading achieves a vertical daylight factor of just 20 per cent. Materials and finishes were also carefully considered, using the principles of reduce, renew, reuse and recycle for as many products as possible.

By integrating thoughtful design with the college’s values and the interaction of staff and students alike, RLP’s greening of United Christian College (Kowloon East) has fostered a sense of community spirit and echoes the school ethos – “a different sky of learning”.
 

SELECTED PROJECTS

Dormitory and Facility Extension of United Christian College (Kowloon East), Hong Kong

This extension to the campus of United Christian College (Kowloon East), located in Kwun Tong, embodies two primary concerns for the future and well-being of the college and its students: the efficient and harmonious integration of the new buildings on a tight triangular site, and optimising environmental design to minimise lifecycle costs and maximise the use of natural resources. The new extension provides greater functionality to the college and a stronger identity for the school in the local community, while also reinforcing the “whole-person teaching” and religious vision of the college.

The college extension is located at the school’s south annex, and is designed with three stepped components which accommodate a host of new facilities. The lower block houses a gym and basketball court on the first floor, with changing rooms and an indoor swimming pool below. The ‘tall block’ consists of the warden’s quarters on the topmost floor, dormitories on the third to fifth floors, activity rooms on the first and second floors and a canteen on the ground floor. A third block linking the two primary structures offers a ‘green terrace classroom’ on the second floor, a lecture theatre on the first floor and a chapel and courtyard on the ground floor. The new and old school blocks are connected across three levels to encourage greater interaction between the different users in the school.

Environmental concerns were paramount in the design, and were incorporated in a cost-efficient, holistic and appropriate manner in order to suit the school’s values and the available resources. Passive building design features included natural cross ventilation, enhanced via stack effects and wind catchers with wing walls, which together reduce the need for air conditioning cooling across almost 70 per cent of the gross floor area.
Green roofs and landscaping further help to keep the interiors and exteriors cool, with green coverage amounting to more than half of the site area. Artificial lighting and cooling are also reduced through optimal natural lighting control, using FSC timber external solar shading on the southwest façade and large bay windows on the north side. The building’s orientation and shading achieves a vertical daylight factor of just 20 per cent. Materials and finishes were also carefully considered, using the principles of reduce, renew, reuse and recycle for as many products as possible.

By integrating thoughtful design with the college’s values and the interaction of staff and students alike, RLP’s greening of United Christian College (Kowloon East) has fostered a sense of community spirit and echoes the school ethos – “a different sky of learning”.