SUSTAINABLE DESIGN

China Resources Building, Hong Kong

The existing China Resources Building was built in 1983. With this refurbishment project, RLP helped the client greatly improve the environmental performance of the property and transform the profile of this area of Wanchai on Hong Kong Island. The wider project encompasses three further elements, including an upgrade to the existing main office block, a new hotel and ground-level landscaping.

The existing building is well known and has been successfully let to commercial tenants, and thus a complete redevelopment was not justified. However, the client wanted to significantly enhance the building’s performance and value through refurbishment. Working with the tenants to achieve a programme of installation that did not require a linear ‘top to bottom’ process, RLP designed and installed a new curtain wall with double low-E glazing, removing the existing internal windows and replacing them in independently-coordinated sections. In combination with an energy-efficient external LED lighting system, the increased environmental performance targets a LEED Gold Standard for the building.

Across the wider site, RLP upgraded the podium building with a new windscreen, improving natural ventilation and lighting, and demolished the existing third, fourth and fifth floors to increase circulation, permeability through the site and improve the retail frontage.

SELECTED PROJECTS

China Resources Building, Hong Kong

The existing China Resources Building was built in 1983. With this refurbishment project, RLP helped the client greatly improve the environmental performance of the property and transform the profile of this area of Wanchai on Hong Kong Island. The wider project encompasses three further elements, including an upgrade to the existing main office block, a new hotel and ground-level landscaping.

The existing building is well known and has been successfully let to commercial tenants, and thus a complete redevelopment was not justified. However, the client wanted to significantly enhance the building’s performance and value through refurbishment. Working with the tenants to achieve a programme of installation that did not require a linear ‘top to bottom’ process, RLP designed and installed a new curtain wall with double low-E glazing, removing the existing internal windows and replacing them in independently-coordinated sections. In combination with an energy-efficient external LED lighting system, the increased environmental performance targets a LEED Gold Standard for the building.

Across the wider site, RLP upgraded the podium building with a new windscreen, improving natural ventilation and lighting, and demolished the existing third, fourth and fifth floors to increase circulation, permeability through the site and improve the retail frontage.