SUSTAINABLE DESIGN

Lau Ming Wai Academic Building, City University of Hong Kong, Hong Kong

The City University of Hong Kong needed a new teaching and administration building at its campus in Kowloon to accommodate its expanding intake of students, in light of the new 3/3/4 teaching structure. Four key principles drove RLP’s design solution for the building: working within the set parameters of location and height for the tower; maintaining a level green deck across the sloping site to activate the circulation spaces; embedding sustainable design to create a green icon against the backdrop of Lion Rock; and lifting the ground plane to enhance permeability and the natural environment at street level.

The green deck connects the north campus dormitory to the university core, and grows from two to four storeys as it progresses towards Cornwall Street. Beneath the open park at roof level – a “Forest of Intellect” which provides informal meeting space and amenities – the podium accommodates teaching rooms and a 600-seat lecture theatre at its southern tip. By raising the podium above ground level, pedestrian access from the street to the park beyond gives the public a greater natural resource to enjoy.

At 12 storeys above the podium, the tower is the tallest structure in the area and is visually divided into two complimentary parts – to minimise the impact of its mass, but also to programmatically separate its functions between the teaching labs at the low levels and administrative offices at the higher levels. The administration building contains the board council and vice chancellor’s offices, and contains two ‘sky courts’ with prime views and function spaces overlooking Kowloon City.

More than just a functional facility, the new building on Tat Chee Avenue has given the university an iconic new centre for both its students and staff, vastly improved public amenities and circulation and a new prominent green space.
 

SELECTED PROJECTS

Lau Ming Wai Academic Building, City University of Hong Kong, Hong Kong

The City University of Hong Kong needed a new teaching and administration building at its campus in Kowloon to accommodate its expanding intake of students, in light of the new 3/3/4 teaching structure. Four key principles drove RLP’s design solution for the building: working within the set parameters of location and height for the tower; maintaining a level green deck across the sloping site to activate the circulation spaces; embedding sustainable design to create a green icon against the backdrop of Lion Rock; and lifting the ground plane to enhance permeability and the natural environment at street level.

The green deck connects the north campus dormitory to the university core, and grows from two to four storeys as it progresses towards Cornwall Street. Beneath the open park at roof level – a “Forest of Intellect” which provides informal meeting space and amenities – the podium accommodates teaching rooms and a 600-seat lecture theatre at its southern tip. By raising the podium above ground level, pedestrian access from the street to the park beyond gives the public a greater natural resource to enjoy.

At 12 storeys above the podium, the tower is the tallest structure in the area and is visually divided into two complimentary parts – to minimise the impact of its mass, but also to programmatically separate its functions between the teaching labs at the low levels and administrative offices at the higher levels. The administration building contains the board council and vice chancellor’s offices, and contains two ‘sky courts’ with prime views and function spaces overlooking Kowloon City.

More than just a functional facility, the new building on Tat Chee Avenue has given the university an iconic new centre for both its students and staff, vastly improved public amenities and circulation and a new prominent green space.