ARCHITECTURE

Parc Central, Guangzhou, China

Located in the Guangzhou’s TianHe district, this development will create a new leisure and commercial destination for the city, and is thus being designed as a new international benchmark for its typology. The 110,000 sq. m. site includes retail, leisure and dining facilities which are designed around a sunken garden landscape. The site creates a focal point for Guangzhou's Green Axis, near the Asia Games hub, and provides a new “central park” in the heart of the city.

The development was designed by Benoy in collaboration with RLP and is derived from the Chinese symbol for two fish, creating flowing yet permeable volumes of retail spaces which in turn create garden spaces around and within their forms. With two upper and two lower levels of retail and a further basement level with a car park, the development is over-sailed by a partially covered and landscaped promenade which is open to the public 24 hours a day. This walkway, coupled with ground level routes, connects to the adjacent city blocks and links into the MTR, BRT and APM transport interchange, providing a vital route into and through the site.

In designing the open areas, the team sought to make them usable year round, with ETFE roof panels included in exposed areas to provide covered access to the high-end retail mall. The hard landscaping within the sunken garden is softened with vertical green walls and green planted routes through the site. Environmental performance is also enhanced with rainwater collection from the roof and low-E glass on the façades.

TRANSIT-ORIENTED DEVELOPMENT

Parc Central, Guangzhou, China

Located in the Guangzhou’s TianHe district, this development will create a new leisure and commercial destination for the city, and is thus being designed as a new international benchmark for its typology. The 110,000 sq. m. site includes retail, leisure and dining facilities which are designed around a sunken garden landscape. The site creates a focal point for Guangzhou's Green Axis, near the Asia Games hub, and provides a new “central park” in the heart of the city.

The development was designed by Benoy in collaboration with RLP and is derived from the Chinese symbol for two fish, creating flowing yet permeable volumes of retail spaces which in turn create garden spaces around and within their forms. With two upper and two lower levels of retail and a further basement level with a car park, the development is over-sailed by a partially covered and landscaped promenade which is open to the public 24 hours a day. This walkway, coupled with ground level routes, connects to the adjacent city blocks and links into the MTR, BRT and APM transport interchange, providing a vital route into and through the site.

In designing the open areas, the team sought to make them usable year round, with ETFE roof panels included in exposed areas to provide covered access to the high-end retail mall. The hard landscaping within the sunken garden is softened with vertical green walls and green planted routes through the site. Environmental performance is also enhanced with rainwater collection from the roof and low-E glass on the façades.