ARCHITECTURE

HKU SPACE Po Leung Kuk Community College, Hong Kong

This new college building is a joint venture between HKU SPACE and Po Leung Kuk. The building is a new tertiary education institute for the community college located within the 130 year-old Po Leung Kuk’s campus at Causeway Bay. RLP designed this 19-storey college building to serve as a link between the public and this charitable organisation, expressing their ideals of transparency, intellectual exchange, a welcoming environment and clear definition of functions through its architecture.

The building is stacked into five distinct bands within a layered envelope, which define and express the college’s multiple uses. These range from the public areas on the ground and first floors with an entrance lobby, and reception and registration areas; to the college hall and two lecture theatres on the second and third floors, with library and learning commons on floors four and five; and classrooms and teaching areas above these, up to the fifteenth floor. The administrative offices and staff areas are located on the top three floors beneath the distinctive roof structure, which mirrors the white portal at ground level in a modern interpretation of Chinese pavilion roofs.

The building envelope helps the college reinforce its purpose of intellectual exchange and its connection with the neighbouring environment, with full-height glazing activating the façade by revealing the student activity within. Internal connections are given high priority in the design – a grand staircase connects the four lower floors, providing both a quick route through and a visual connection to the heart of the common areas. The teaching floors are connected through a wide and prominent staircase at the north east corner, facilitating student movement and interaction without reliance on lifts. Externally, the building symbolizes a lantern at night.

EDUCATION

HKU SPACE Po Leung Kuk Community College, Hong Kong

This new college building is a joint venture between HKU SPACE and Po Leung Kuk. The building is a new tertiary education institute for the community college located within the 130 year-old Po Leung Kuk’s campus at Causeway Bay. RLP designed this 19-storey college building to serve as a link between the public and this charitable organisation, expressing their ideals of transparency, intellectual exchange, a welcoming environment and clear definition of functions through its architecture.

The building is stacked into five distinct bands within a layered envelope, which define and express the college’s multiple uses. These range from the public areas on the ground and first floors with an entrance lobby, and reception and registration areas; to the college hall and two lecture theatres on the second and third floors, with library and learning commons on floors four and five; and classrooms and teaching areas above these, up to the fifteenth floor. The administrative offices and staff areas are located on the top three floors beneath the distinctive roof structure, which mirrors the white portal at ground level in a modern interpretation of Chinese pavilion roofs.

The building envelope helps the college reinforce its purpose of intellectual exchange and its connection with the neighbouring environment, with full-height glazing activating the façade by revealing the student activity within. Internal connections are given high priority in the design – a grand staircase connects the four lower floors, providing both a quick route through and a visual connection to the heart of the common areas. The teaching floors are connected through a wide and prominent staircase at the north east corner, facilitating student movement and interaction without reliance on lifts. Externally, the building symbolizes a lantern at night.